SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

poziom cukru

  • Przyprawy jak witaminy. Co mówią nam smaki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 465 Data: 2023-08-14 11:25:31
  • Pralinki NUTLOVE - Symbol słodkiej przyjemności i elegancji

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Praliny, słowo, które kojarzy nam się ze słodyczą i wyjątkowym smakiem, chwilą przyjemności i odrobiną luksusu. Któż nie kocha małych czekoladek, nadziewanych kremem lub orzechami?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1159 Data: 2021-06-22 13:51:31
  • Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1313 Data: 2022-01-11 07:04:08
  • To, w jakiej jesteśmy formie, zarówno zdrowotnej, jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3506 Data: 2018-08-07 12:42:31
  • [...] solone karmelowe koktajle z bitą śmietaną. Ile jest prawdy w tym, jak trenował i jak się odżywiał Florian Munteanu? Trudno uwierzyć, by był w stanie wypracować dość niski poziom tkanki tłuszczowej regularnie zalewając ciało odpadami zwanymi pokarmem fast food. Najprawdopodobniej aktor trochę koloryzował, aby ubarwić wywiady prezentowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11837 Data: 2018-11-26 09:49:39
  • 5 owoców, które warto włączyć do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dzięki temu stosunek HDL do LDL ulega poprawie, co nie bez znaczenia pozostaje dla zdrowia. Również zalecany jest osobom chorującym na cukrzycę ze względu na to, że obniża poziom glukozy. Wpływa również na proces trawienia, dzięki zawartej w nim naryngeniny, która przeciwdziała m.in. powstawaniu wrzodów. Co ciekawe, naryngenina wspomaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9350 Data: 2017-06-12 09:27:24
  • Berberyna to alkaloid pochodzenia roślinnego występujący w berberysie, krzewie rosnącym w szczególności na terenie Skandynawii oraz Wysp Brytyjskich, jednak można go spotkać również w Polsce. Berberys jest rośliną znaną od setek lat, pierwsze zapiski o berberynie wskazują na 3000 w. p.n.e. Był używany już w medycynie starożytnego Babilonu i Indii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6483 Data: 2017-09-19 10:20:53
  • Choroby cywilizacyjne takie jak alergie, choroby psychiczne, nadwaga, otyłość czy nowotwory dotykają coraz większej ilości osób. Współczesny tryb życia, ciągły stres, zła dieta, brak wypoczynku, mechanizacja oraz wiele innych czynników ma wpływ na ich ciągły rozwój. Do jednej z "chorób" cywilizacyjnych, na którą cierpią miliony osób, jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10226 Data: 2017-10-18 09:39:49
  • Czarny ryż - właściwości odżywcze. Warto go spróbować!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7643 Data: 2018-03-12 08:37:16
  • Magnez ma duże znaczenie dla utrzymania zdrowia kości, co jest niezmiernie istotne nie tylko dla kulturystów, ciężarowców, trójboistów, zawodników sportów walki, ale każdej osoby podejmującej wysiłek fizyczny, nawet związany z codziennym przemieszczaniem się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1034 Data: 2023-07-18 03:05:02
  • Skąd się bierze zmęczenie po jedzeniu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 503 Data: 2023-11-30 14:29:25
  • E160B Annato – bać się czy nie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] alkalicznej, ilości fosfolipidów i białka całkowitego. U szczurów w tych grupach stwierdzono wzrost masy wątroby, jednak nie w grupie 0.1% W związku z tym stwierdzono, że poziom bezpieczny (przy którym nie stwierdzono skutków ubocznych) wynosi 0.1%, a jest to dawka 69 mg / kg masy ciała na dobę dla mężczyzn oraz 76 mg na kg masy ciała na dobę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1582 Data: 2019-02-11 11:26:57
  • [...] do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. Tak działa regulacja centralna i obwodowa łaknienia. Według [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5120 Data: 2020-03-21 10:28:23
  • Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3741 Data: 2021-05-29 13:49:24
  • [...] napojów.  2. Przetworzone mięso Diety, które obfitują w wysokoprzetworzone mięso oraz mięso czerwone, nasilają stany zapalne w naszym ciele. Ich obecność w diecie podnosi poziom interleukiny-6, białka CRP oraz poziom homocysteiny. Przytoczone badanie w pierwszym punkcie, które obejmowało grupę 217 osób, również wskazało czerwone mięso, jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1306 Data: 2021-09-10 12:47:11
  • [...] Jeśli należysz do tych, co zarywają noce, spróbuj kłaść się nieco wcześniej. Lepsza regeneracja to lepsze warunki do chudnięcia. Pamiętaj, że osoby z niedoborem snu często mają wyższy poziom greliny. Jest to hormon, który nasz organizm uwalnia w celu pobudzenia apetytu. Możesz zatem odczuwać większy głód. Powodzenia! Aktualizacja 7 grudnia 2022.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7186 Data: 2021-12-09 17:50:05
  • Wzdęcia, zwiększony apetyt, płacz, przeplatający się ze śmiechem. Jeśli jesteś jedną z 90 procent kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), prawdopodobnie znasz te objawy aż za dobrze i desperacko poszukujesz ulgi. Za nasilonymi objawami PMS może stać stres, przemęczenie, a także rodzinna historia depresji. Jednak również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3158 Data: 2019-10-04 19:50:59
  • Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5395 Data: 2021-12-28 13:23:15
  • [...] tłuszczu w okolicach brzucha. Brak snu i stres Brak wystarczającej ilości snu lub stres, mogą zwiększać ryzyko gromadzeniu większej ilości tłuszczu na brzuchu. Wyższy poziom hormonu stresu, czyli kortyzolu sprzyja większej akumulacji tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha, zwłaszcza pod pępkiem. Dlatego ważne jest, aby w Twoim życiu było jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3926 Data: 2022-04-07 12:59:22
  • Kreatyna - dlaczego puchnę?

    Artykuł
    Suplementy

    [...] będzie powiązany z odżywianiem, a chodzi tutaj o trening i stres. Sam trening siłowy, jego intensywność czy dodatkowe wysiłki poza siłownią, będą wpływały m.in. na wahania poziomu hormonów, w tym kortyzolu, który będzie powodował m.in. gromadzenie wody. Czasem podczas cyklu kreatynowego jesteśmy w stanie trenować ciężej, intensywniej, co będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14177 Data: 2017-07-18 09:23:28